Agenda for Strategic Planning Vision Retreat

Location: Board Meeting Room Date: March 7, 2018 Time: 8:00 am – 3:00 pm

Outcome	Activity	Facilitator/ Time	
Learn the purpose of today's Visioning Retreat.	Welcome	Superintendent: David Negron	
Answer the question: Where do we want to be?	Set outcomes for the Visioning Retreat.	CEC Facilitator: Mark Van Clay 15 MIN 8:00 – 8:15 am	
Reflect on input received from the Data Retreat. Answer the question: What feedback will we use to	ACTIVITY 1: Presentation of Feedback process and data summary.	Superintendent: David Negron 10 MIN 8:15 – 8:25 am	
accurately adjust our SWOT Analysis?	Review by table teams the input received regarding the Data Retreat SWOT analysis from stakeholders and make any adjustments. "Top 10" by tables.	CEC Facilitator: Mark Van Clay 20 MIN 8:25 – 8:45 am	
	Come to consensus on final SWOT list for each quadrant	Determine final SWOT 15 MIN 8:45 – 9:00 am	
Investigate a Preferred Future: Electronically learn about some schools/districts who are inventing the future	ACTIVITY 2: Table Teams will review their site assignments from the homework.	CEC Facilitator: Mark Van Clay Exploration Directions 5 MIN	
Answer the question: What can we envision as to how the district should look, sound and feel 5 years from now to make it a better place to learn and work?	Each table team will spend 65 minutes completing their investigation and preparing their table poster.	9:00 – 9:05 Table Posters 65 MIN 9:05 – 10:10 am 10 min Break 10:10 – 10:20 am	
	Each table team will make an 8-minute presentation to share their takeaways with other teams for a preferred future for Francis Howell School District.	Presentation Time 60 MIN 10:20 – 11:10 am	
	Each group will share with all other table teams. The points shared will be things we	Table Reflection 20 MIN	

Lunch	might consider as we identify how we want the district to look, sound and feel differently five years from now. Each table will list the most compelling ideas they heard	11:20 – 11:30 am 45 min 11:30 – 12:15 pm
Develop a shared mission and vision. Preview a Preferred Future Statement Answer the question: How do we want to be different 5 years ahead from how we are today?	Learn about how mission and vision are foundational to strategic planning. Review the district's current mission and vision statement. Review the criteria for a good mission and vision statement.	CEC Facilitator: Mark Van Clay Mission & Vision Directions 15 MIN 12:15 – 12:30 Study, Discuss Mission, Vision Examples 12:30 – 12:45 pm
	Each table draft a new mission and vision. Share your ideas.	Write Mission & Vision 45 MIN 12:45 am - 1:30 pm Share Missions & Visions 10 MIN 1:30 - 1:40 pm
Develop shared core values and commitments Answer the question: What values and guiding principles will guide our behaviors and actions? How will we support one another to take responsibility for our behaviors and actions?	Core Values: Learn about how shared values and commitments are foundational to strategic planning. Learn about the characteristics of shared core values. Define core values. Draft a new core values statement. Share your ideas.	CEC Facilitator: Mark Van Clay Learn about core values 10 MIN 1:40 - 1:50 pm Write Core Values 40 MIN 1:50 - 2:30 pm Share core values 10 MIN 2:30 - 2:40 pm
Set the stage for the Setting Direction Retreat Adjourn	Discuss role of team members in sharing the learning from the Visioning Retreat with constituent groups. Preview the agenda for Setting Direction Retreat. Reflect on the Day.	Superintendent: David Negron CEC Facilitator: Mark Van Clay 10 MIN 2:40 – 2:50 PM