Agenda for Strategic Planning Setting Direction Retreat

Date: April 25, 2018 Location: Board Meeting Room Time: 8:00 am – 3:00 pm

Outcome	Activity	Facilitator/
Outcome	Activity	Time
Learn the purpose of today's Setting Direction activities.	Welcome	Superintendent 5 minutes
Answer the question: How will we get from where we are to where we want to be?	Set outcomes for the Setting Direction Retreat. Review roles and responsibilities.	CEC Facilitator 10 minutes 8:00-8:15
Develop shared mission, vision, values and commitments	ACTIVITY ONE: Review mission and vision work from the Vision Retreat. Review core values/commitment work from the Vision Retreat.	CEC Facilitator 60 minutes 8:15-9:15
Answer the question: What changes do we want to make to the mission, vision, core values/commitments based on feedback received from our stakeholders?	Consider additions, deletions and/or refinements in the draft of the Preferred Future Statement. Share table team findings.	
Reflect on Articles read. Answer the question: What can we learn from research about goals and strategies to better do our work today?	 ACTIVITY TWO: Reflect on the articles read. Form three groups. Working Smarter Not Harder Key Performance Indicators Baldridge; Pursuit of Excellence Redefining Student Success Individually, identify key concepts to keep in mind as we consider goals and action plan strategies. Share article concepts with assigned reading group. Come to group consensus on 3-6 key concepts or phrases. Share with full planning team. 	CEC Facilitator 45 minutes 9:15-10:00
BREAK		15 minutes 10:00-10:15

Reflect on District's Long-	ACTIVITY THREE: Review current long-	CEC Facilitator
Range Goals	range themes/goals. Consider revised	45 minutes
Answer the question:	goals	10:15-11:00
How can we improve upon	Learn about Long-range goals	
current long-range district	Discuss how many?	
goals?	 Determine label or category for 	
	each goal	
	 Write a Goal Statement 	
Provide feedback on	ACTIVITY FOUR: Provide feedback on	CEC Facilitator
POSSIBLE	POSSIBLE goal indicators and measures to	45 minutes
Key Indicators and	be used to measure, progress monitor and	11:00-11:45
Measures of Success	report performance.	
FOOD BREAK		45 minutes
		11:45-12:30
Identify Key Strategies for	ACTIVITY FIVE: Reflect on SWOT analysis	CEC Facilitator
Action Planning to address	and Preferred Future Statement to identify	60 minutes
critical gaps.	most urgent strategies for action.	12:30-1:30
Anguar the question: What	Poffort on SWOT Desformed Entire	
Answer the question: What did we learn from our	Reflect on SWOT, Preferred Future Statement and critical unfinished	
SWOT analysis and from our Preferred Future	strategies from current plan.	
Statement that are the	Identify 2 Olong town high layenage	
	Identify 3-8 long-term, high-leverage	
critical gaps (strategies) that need attention to	District strategies over the next five years	
move us closer to our	that are the most urgent to address that, if	
Vision? What remains	addressed, promise to move the District	
unfinished and critical	toward further accomplishment of its	
from the current plan?	preferred future mission, vision, values/commitments and goals.	
nom the current plan:	communents and goals.	
Conduct a Gallery Walk to	ACTIVITY SIX: Examine the strategies	CEC Facilitator
learn about other table	identified by all table teams. Look for	60 minutes
team's gaps (strategies)	those strategies consistently identified.	1:30-2:30
	, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,	
Set the stage for the Final	Preview the agenda for the Final Meeting	CEC Facilitator
Meeting of the Plan Team	of the Plan Team.	15 minutes
June 9, 2016		2:30-2:45
6:00-7:30 pm	Understand what will be done between	
_	now and our next session to seek feedback	
	from stakeholders.	
	Understand the responsibilities of the Core	
	Team.	
		Superintendent
	Reflect on the Day – Plus/Delta/Rx	15 minutes
		2:45-3:00
Adjourn		3:30